بهمن: چهار رییس جمهور آمریکا شامل آبراهام لینکلن، جیمز گارفیلد، ویلیام مک کینلی و جان اف. کندی قربانی ترور شدند. آیا تمام حقیقت درباره ی قتل ها آشکار شده یاهنوز رازهایی پنهان باقیمانده است؟
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: «دونالد ترامپ» رییس جمهور جدید آمریکا پنج شنبه (۴ بهمن) فرمان اجرائی را امضا کرد که به سبب آن مقام های آمریکایی وظیفه دارند ظرف ۱۵ روز اسناد ترور «جان اف. کندی» سی و پنجمین رییس جمهور آمریکا را منتشر کنند.
بعد از صدور حکم ترامپ، این پرسش در اذهان عمومی شکل گرفت که تا به امروز کدام یک از رؤسای جمهوری آمریکا قربانی ترور شده اند و آیا جزییات در رابطه با پرونده های قتل آنان برملا شده یا در هاله ای از ابهام قرار دارند؟
۱. آبراهام لینکلن
ترور آبراهام لینکلن، شانزدهمین رییس جمهور ایالات متحده، در ۱۴ آوریل ۱۸۶۵ و در تئاتر فورد در واشنگتن دی سی رخ داد. لینکلن در صورتیکه به تماشای نمایش کمدی «پسر عموی آمریکایی ما» (Our American Cousin) نشسته بود، توسط جان ویلکس بوث، یک بازیگر و طرفدار سرسخت کنفدراسیون های جنوبی، هدف قرار گرفت.
بوث که از شکست کنفدراسیون ها در جنگ داخلی آمریکا (۱۸۶۱–۱۸۶۵) ناراضی بود، تصمیم گرفت تا لینکلن را بکشد و بدین سان ضربه ای به دولت اتحادیه وارد کند. این ترور در شب های آخر جنگ داخلی اتفاق افتاد؛ زمانی که پیروزی اتحادیه در جنگ حدودا قطعی شده بود.
جان ویلکس بوث به عنوان یک چهره شناخته شده در تئاترهای آمریکا و از خانواده ای بازیگر بود، ولی با اینحال عقاید سیاسی او سبب شد تا به نقشه ترور لینکلن بپردازد. پس از قتل لینکلن، بوث به سرعت از محل حادثه فرار کرد و در ادامه در ایالت مریلند پنهان شد. تحقیقات و جست وجوهای وسیع برای یافتن بوث ادامه داشت و وی در نهایت در ۲۶ آوریل ۱۸۶۵ در مزرعه ای در نزدیکی شهرستان برندنتون در ایالت ویرجینیا به محاصره درآمد و کشته شد.
ترور لینکلن نه فقط یک ضربه سخت به ملت آمریکا بود، بلکه به تغییرات سیاسی و اجتماعی نیز دامن زد. قتل لینکلن موجب شد که اندرو جانسون، معاون رییس جمهور به مقام ریاست جمهوری برسد. جانسون که خود از طرفداران سیاستهای نرم افزاری در مقابل ایالات جنوبی بود، با مخالفت های شدیدی از طرف کنگره روبرو شد و دوره ریاست جمهوری او با بحران های سیاسی و اجتماعی مختلفی مواجه بود. ترور لینکلن در حقیقت نقطه عطفی در تاریخ آمریکا بود که تأثیرات عمیقی بر روند بازسازی و توزیع قدرت در کشور داشت.
۲. جیمز گارفیلد
ترور جیمز آ. گارفیلد، بیست ویکمین رییس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۲ ژوئیه ۱۸۸۱ صورت گرفت. گارفیلد که تنها ۶ ماه از ریاست جمهوری اش گذشته بود، در واشنگتن دی سی و در ایستگاه قطار «یونیون استیشن» توسط چارلز جی. گیتو، یک فرد سرخورده و ناموفق که بدنبال انتصاب در پست دولتی بود، مورد هدف قرار گرفت. گیتو از این که نتوانسته بود به مقام دولتی برسد، ناراضی و ناامید شده بود و تصمیم به کشتن گارفیلد گرفت. او به گارفیلد نزدیک شد و در یک لحظه شلیک کرد. گلوله به پهلوی رییس جمهور به هدف خوردن کرد.
اگرچه گارفیلد در ابتدا زنده ماند و حتی از خود واکنش نشان داد، اما زخم های وی بسیار شدید بودند و در نهایت منجر به مرگ او شدند. گارفیلد در نهایت بعد از ۲ ماه درد و رنج در ۱۹ سپتامبر ۱۸۸۱ از دنیا رفت. این ترور در تاریخ آمریکا تأثیر عمیقی گذاشت و سبب تغییراتی در سیستم پزشکی و امنیت رییس جمهور شد.
قاتل گارفیلد بعد از دستگیری به محاکمه کشیده شد و به جرم قتل به اعدام محکوم شد. وی در سال ۱۸۸۲ اعدام شد. ترور گارفیلد علاوه بر توجه به امنیت بیشتر رییس جمهور، بطور غیرمستقیم منجر به اصلاحات اداری در سیستم استخدامی آمریکا شد. در سال ۱۸۸۳، قانون پندلتون (Pendleton Act) تصویب گردید که بدنبال این حادثه، سیستم شایسته سالاری در استخدام دولتی را جایگزین سیستم دوستی سالاری کرد و از آن پس، پست های دولتی باید بوسیله آزمون های شایستگی و نه برمبنای روابط سیاسی اعطا می شدند.
۳. ویلیام مک کینلی
ترور ویلیام مک کینلی، بیست و پنجمین رییس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۶ سپتامبر ۱۹۰۱ در شهر بوفالو، نیویورک رخ داد. مک کینلی درحال شرکت در نمایشگاه پانامایاکا بود که به مناسبت نمایش پیشرفت های صنعتی و تجاری کشور برگزار شده بود. این نمایشگاه فرصت مناسبی برای رییس جمهور به شمار می رفت که با مردم عادی دیدار کند. در همین روز، شخصی به نام لئون چولگوش که یک آنارشیست و مخالف سیاستهای مک کینلی بود، بطور مخفیانه وارد صف دیدار مردم با رییس جمهور شد و در لحظه ای مناسب، با شلیک دو گلوله به سینه و شکم مک کینلی او را ترور کرد.
مک کینلی به سرعت به بیمارستان منتقل شد و ابتدا وضعیت او امیدوارکننده به نظر می رسید، اما بعد از چند روز، به سبب عفونت ناشی از زخم ها و درمان های نادرست، وضعیت او به شدت بدتر شد و در ۱۴ سپتامبر ۱۹۰۱ از دنیا رفت. این ترور در آن زمان شوک بزرگی به آمریکا وارد کرد، برای اینکه مک کینلی رییس جمهور محبوبی بود که کشور را از دوران جنگ اسپانیا و آمریکا (۱۸۹۸) بطور موفقیت آمیزی بیرون آورده و به این کشور در حوزه بین المللی قدرت بخشیده بود.
قاتل مک کینلی بعد از دستگیری به سرعت محاکمه و به اعدام محکوم شد. او اعتراف کرد که ترور را به سبب عقاید آنارشیستی خود انجام داده است. این ترور همین طور به افزایش نگرانی ها در مورد امنیت رییس جمهور و مسئولیت های امنیتی دولت آمریکا منجر گردید. بعد از ترور مک کینلی، تئودور روزولت معاون رییس جمهور وقت، به مقام ریاست جمهوری رسید و دوره ریاست جمهوری اش با اصلاحات بسیاری همراه بود.
این حادثه همین طور تأثیر زیادی بر سیاستهای امنیتی آمریکا داشت. بعد از ترور مک کینلی، تدابیر امنیتی برای صیانت از رییس جمهور بطور شایان توجهی افزوده شد و روند صیانت از مقامات عالی رتبه دولتی به یکی از مسایل حیاتی تبدیل شد. ترور مک کینلی همین طور تأثیراتی در تغییر نگرش عمومی نسبت به آنارشیسم و جنبش های مخالف دولت داشت و موجب افزایش سرکوب و نظارت بر گروههای آنارشیستی در آمریکا شد.
۴. جان اف. کندی
ترور جان اف. کندی، سی و پنجمین رییس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در دالاس واقع در تگزاس رخ داد. کندی در صورتیکه با کاروان ریاست جمهوری در خیابان های دالاس حرکت می کرد، هدف گلوله قرار گرفت. وی در کنار جکی کندی، همسرش در خودروی بدون سقف درحال عبور از خیابان های شهر بود که در این هنگام لی هاروی اوزوالد، یک فرد با سابقه زندانی و از اعضاء سابق مارکسیست ها، سه گلوله به سوی رییس جمهور شلیک کرد. یکی از گلوله ها به گردن و دیگری به سر کندی برخورد کرد که موجب شد او به شدت زخمی شود. کندی بعد از شلیک گلوله ها به سرعت به بیمارستان منتقل شد، اما در نهایت در ساعت ۱: ۰۰ بعدازظهر همان روز، در اثر شدت جراحات جان خودرا از دست داد.
این ترور که به عنوان یکی از برجسته ترین حوادث تاریخ آمریکا شناخته می شود، نه فقط شوک بزرگی به مردم این کشور وارد کرد، بلکه تأثیرات عمیقی بر سیاستهای داخلی و خارجی کشور داشت. ترور کندی سبب شد که لیندون بی. جانسون، معاون رییس جمهور وقت، بلا فاصله به مقام ریاست جمهوری برسد و دوران ریاست جمهوری کندی بطور ناگهانی و غیرمنتظره پایان یابد.
لی هاروی اوزوالد، فردی که به قتل کندی متهم شد، تنها دو روز بعد از ترور توسط جک روبی، یک مالک باشگاه شبانه، در صورتیکه درحال انتقال به زندان بود، کشته شد. کشته شدن اوزوالد به گمانه زنی ها و نظریه های توطئه دامن زد. خیلی از مردم هنوز بدنبال دلیلهای واقعی پشت این ترور و نقش های احتمالی دیگر در آن هستند، برای اینکه شواهد و تحقیقات مختلفی وجود دارد که به وجود یک توطئه گسترده تر اشاره دارند. کمیسیون وارن، که جهت بررسی این حادثه تشکیل شد، به این نتیجه رسید که اوزوالد به تنهایی مبادرت به ترور کرده بود، اما خیلی از مردم و پژوهشگران هنوز نسبت به این گزارش شک دارند.
ترور کندی نه فقط تأثیرات بزرگ سیاسی و اجتماعی در آمریکا داشت، بلکه به تغییرات فرهنگی و تاریخی عمده ای نیز منجر گردید. این حادثه نقطه عطفی در تاریخ آمریکا بود و تا به امروز بازهم در ذهن خیلی از مردم باقیمانده است و باید دید که پس از صدور حکم ترامپ بر اساس افشاسازی جزییات این پرونده، چه ابعادی از آن برملا خواهد شد.
منبع: bahman24.ir