هانی زاده: چین به ایران جفا کرد
به گزارش بهمن، یک کارشناس مسایل بین الملل اظهار داشت: عربستان در نزدیکی به چین رویکرد تاکتیکی دارد و بعد از آن که چین را از ایران جدا کرد، رابطه خودرا با چین قطع می کند.
حسن هانی زاده در گفت و گو با ایسنا با اشاره به سفر رئیس جمهور چین به عربستان و قطر و گسترش روابط اقتصادی و تجاری این کشور با کشورهای عربی منطقه و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اظهار داشت: سفر رئیس جمهور چین به عربستان برآیند چند اتفاق در منطقه است؛ تهدیدات امنیتی تایوان به چین، کمک نظامی آمریکا به تایوان، تلاش آمریکا برای شبیه سازی حوادث اوکراین در تایوان. باتوجه به انزوای سیاسی و نظامی چین، این کشور می خواهد به صورتی از این شرایط بیرون رود بدین جهت در مسافرت به عربستان ۲۵ توافق همکاری اقتصادی و انرژی با عربستان به امضا رسید.
وی افزود: هم چنین دیدار رئیس جمهور چین با رهبران کشورهای عربی همچون حوزه خلیج فارس نشان میدهد که چین یک برنامه فراگیر برای صادرات کالاهای خود به کشورهای اسلامی و عربی در نظر گرفته است، اما این تلاش و هدف با مخالفت آمریکا مواجه می شود. آمریکایی ها اجازه نمی دهند چین به بازار بخش مهمی از جهان در آفریقا و آسیا برسد.
این کارشناس مسایل منطقه اظهار داشت: معتقدم از نظر آمریکایی ها اقدام چین در گسترش روابط با کشورهای عربی منطقه، یک اشتباه راهبردی تلقی می شود. چین در زمینه شانگهای فعال است و کشورهای عضو شانگهای هم تاثیر اقتصادی بالایی در منطقه و جهان دارند، این که چین از عربستان به جهان عرب و اسلام نفوذ کند مورد پسند و رضایت آمریکا نخواهد بود و حتما برای مقابله آن برنامه دارد.
هانی زاده درباره ی نتایج سفر رئیس جمهور چین به عربستان و تاثیر توافقات دو کشور بر ایران اظهار داشت: محمد بن سلمان می کوشد چین را از ایران جدا کند و از نفوذ چین در شورای امنیت و در جهان استفاده نماید. بن سلمان با برگ چین مقابل ایران و آمریکا استفاده می نماید. هم اکنون او با تیم جو بایدن مشکل پیدا کرده پس می کوشد یارگیری جدید داشته باشد اما آمریکا هم برای چین و هم برای عربستان مشکل ایجاد خواهدنمود.
وی اضافه کرد: انتظار نمی رفت چینی ها به سرعت به سمت عربستان که رقیب جدی ایران در منطقه است بروند و آغوش خودرا به سمت عربستان باز کنند. به نظر چینی ها اشتباه بزرگی مرتکب شدند و تلاش می کنند از ایران فاصله بگیرند و از سفره های گسترده نفتی عربستان و بازار گرم کشورهای عربی برای کالاهای چینی بهره گیرند. اما این سیاست مشکل ساز می شود. چون میان ایران و چین یک توافق راهبردی بلندمدت وجود دارد گرایش ناگهانی چین به سمت کشورهای عربی قابل توجه است و جفا و بی وفایی چین به ایران تلقی می شود.
این کارشناس مسایل منطقه اشاره کرد: ایران در این سال ها نفت چین را تامین کرده و رابطه گسترده اقتصادی با چین دارد. به نظر آنها اشتباه بزرگی مرتکب شدند و باید بدانند که عربستان در نزدیکی به چین رویکرد تاکتیکی دارد و بعد از آن که چین را از ایران جدا کرد رابطه خودرا با چین قطع می کند. بن سلمان بازی سیاسی خودرا تا انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا ادامه می دهد و در انتظار است ببیند جمهوری خواهان پیروز این میدان خواهند شد یا نه. الان اختلاف بین آمریکا و عربستان زیاد است بدین جهت بن سلمان اهتمام دارد در دو سال آینده سیاست چندگانه ای را با چین و ایران و آمریکا دنبال کند.
به گزارش بهمن به نقل از العربیه، عربستان و چین در پی یک نشست دوجانبه اطلاعیه ای مشترک صادر کردند، در قسمتی از این بیانیه از ایران خواسته شده که در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نکند.
در این بیانیه همین طور بر اهمیت احترام گذاشتن ایران به اصل حسن همجواری تاکید گردیده است.
دو طرف همین طور خواهان همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی بمنظور تضمین صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود شدند.
طرف چینی همین طور هرگونه حمله به غیرنظامیان در خاک عربستان را محکوم نمود.
منبع: bahman24.ir