نخست وزیر انگلیس در جلسه پارلمان این کشور ضمن تاکید بر روابط استوار بین لندن و پاریس، ادعا نمود که توافقنامه همکاری سه جانبه جدید با استرالیا و آمریکا نشان دهنده روابط نزدیک این سه کشور است.
به گزارش بهمن به نقل از رویترز، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس، امروز پنجشنبه در پاسخ به سوالی در مورد توافقنامه همکاری سه جانبه جدید با استرالیا و آمریکا موسوم به (AUKUS) که موجب فسخ قرارداد ساخت زیردریایی توسط فرانسه برای استرالیا شده است، ادعا نمود که روابط انگلیس و فرانسه بسیار محکم است.
جانسون در ادامه ادعایش اضافه کرد: ما شانه به شانه فرانسوی ها ایستاده ایم، چه در «ساحل»، جایی که عملیات مشترک مقابل تروریست ها در «مالی» را اجرا می نماییم، چه در «استونی»، جایی که هم اکنون بزرگترین عملیات ناتو را داریم.
وی در ادامه و در پاسخ به پرسش «کر استارمر» رهبر حزب کارگر در خصوص این که که وی چگونه می تواند اطمینان دهد که این اقدام منجر به تیره تر شدن روابط انگلیس را با چین نمی گردد، مدعی شد: من فکر می کنم که برای مجلس مهمست که بفهمد AUKUS قصد مخالفت با هیچ قدرت دیگری را ندارد. این فقط نشان دهنده روابط نزدیک ما با ایالات متحده و استرالیا است.
پیشتر و در همین رابطه تصمیم استرالیا برای لغو قراردادی به ارزش ۹۰ میلیارد دلار با یک شرکت فرانسوی جهت ساخت زیردریایی، دولت پاریس را به شدت آشفته کرد.
ژان ایو لودریان در اعتراض به این اقدام کانبرا اظهار داشت: مثل این بود که از پشت خنجر بزنید. ما بر پایه صداقت با استرالیا رابطه برقرار کرده ایم حال آنکه این اعتماد خدشه دار شده است. من امروز از خاتمه یافتن این توافق عصبانی هستم.
وی همین طور اظهار داشت که از استرالیا و آمریکا بابت این اقدام توضیح خواهد خواست.
این در حالی است که سران سه کشور آمریکا، انگلیس و استرالیا شامگاه چهارشنبه با امضای یک توافقنامه همکاری سه جانبه (AUKUS)، اعلام نمودند که برنامه ساخت زیردریایی با سوخت هسته ای برای استرالیا، اولین پروژه مهم این ائتلاف جدیدالتأسیس خواهد بود.
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین نیز به اعلام رسمی پیمان سه جانبه آمریکا-انگلیس- استرالیا در منطقه راهبردی ایندوپاسیفیک که به سبب آن، دولت کانبرا به زیردریایی های هسته ای مجهزمی شود، واکنش نشان داد.
به گفته ژائو لیجیان، صادرات زیردریایی هسته ای به استرالیا بار دیگر ثابت کرد که آمریکا و انگلیس از صادرات اقلام هسته ای بعنوان ابزاری در بازی ژئوپلیتیکی استفاده می نمایند و نگاهی دوگانه اتخاذ نموده اند که به شدت غیرمسئولانه است. این توافق ادعای استرالیا در خصوص وفاداری به الزامات منع اشاعه هسته ای را به چالش می کشد حال آنکه متحدان غربی دولت کانبرا هم باید ذهنیت منسوخ جنگ سرد را کنار بگذارند.