عضو احتمالی تیم بایدن: درباره ایران هوشیارم
بهمن: معاون احتمالی وزیر خارجه دولت بایدن امروز آشکارا نیت واشنگتن در امتداد تداوم بدعهدی کشورش در قبال قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را اینطور فاش کرد: سال ۲۰۲۱ با ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ تفاوت دارد!
به گزارش بهمن به نقل از وبگاه فُروارد، «وندی شرمن» که در زمان باراک اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکا عضو کلیدی تیم مذاکره کننده کشورش در توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ موسوم به «برجام» بود، امروز چهارشنبه و در نشست بررسی صلاحیتش در مجلس سنای آمریکا اعلام نمود: درباره ایران هوشیار هستم.
وی که در صورت تأیید از طرف سنا به سِمت معاون وزیر خارجه دولت بایدن خواهد رسید، در این زمینه اظهار داشت: من درباره ایران هوشیار هستم. سال ۲۰۲۱، مثل سال ۲۰۱۵ که برجام مورد توافق قرار گرفت نیست.
«وندی شرمن» آشکارا نیت واشنگتن در امتداد تداوم بدعهدی کشورش در قبال قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را اینطور فاش کرد: الان مثل ۲۰۱۶ که برجام اجرا شد هم نیست. واقعیت های میدانی تغییر کرده اند. ژئوپولتیک منطقه تغییر کرده است.
ایران روز پنجم اسفند اعلام نمود که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریم های آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از طرف طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می کند و دیگر اجازه نظارت های فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.
تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) نیز پیش تر با صدور اطلاعیه ای ضمن ابراز نگرانی از تصمیم ایران درباره توقف پروتکل الحاقی، حمایت خودرا از تفاهم به دست آمده میان تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره تداوم نظارت و راستی آزمایی های ضروری در ایران اعلام نمودند.
نکته قابل توجه آنست که در بیانیه این سه کشور اروپایی به نقض صریح قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از طرف آمریکا هیچ نوع اشاره ای نشده است.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا از لحظه ورود به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه (اول بهمن)، عملاً هیچ گام محسوسی در امتداد بازگشت به برجام برنداشته و به انجام چند اقدام عوام فریبانه کفایت کرده است؛ حال آنکه او موظف به جبران اشتباه دولت قبلی واشنگتن درباب برجام است.
شایان ذکر است که توافقنامه هسته ای ایران با نام رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران و گروه ۱+۵ (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.
طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای ۳.۶۷ درصد است و در ازای آن، سایر طرف های امضاکننده این توافق ملزم به لغو تحریم های اقتصادی مقابل ایران شدند.
به رغم رضایت تمام طرف ها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در ۸ ماه می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ماه سال ۹۷) بطور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم ها مقابل ایران را باردیگر وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرف های اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران نتایج این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادتین ۲۶ و ۳۶ برجام در روندی گام به گام تعهدات برجامی خودرا کاهش دهند.
دولت جدید آمریکا در تلاش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانه های مختلف از انجام این کار سرباز می زند.
گفتنی است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اعلام نموده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران در خصوص تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در امتداد ادامه نقض توافق هسته ای از طرف آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان صورت گرفته است.