عضو شورای روابط خارجی آمریكا : آمریكا نمی تواند مانع ورود نفتكش های ایرانی به ونزوئلا شود

به گزارش بهمن پروفسور شیرین هانتر اعتقاد دارد از نظر حقوقی آمریكا نمی تواند از ورود كشتی های ایرانی به ونزوئلا خودداری كند.

خبرگزاری مهر – گروه بین الملل: در حالیکه آمریکا تهدیدهایی را ضد ایران در مورد اعزام نفتکش به ونزوئلا مطرح کرده بود دومین نفتکش ایرانی هم وارد آب های ونزوئلا شد.
روز گذشته هم اولین نفتکش ایرانی به نام «فورچون» وارد آب های ونزوئلا شده بود و با اسکورت ناوهای جنگی ونزوئلا در یکی از بنادر این کشور پهلوگیری کرد.
ورود نفتکش های سوخت ایران به ونزوئلا در شرایطی است که پیش تر آمریکا در نگاهی خصمانه مدعی پیشگیری از ورود نفتکش های ایرانی شده بود.
شب گذشته هم «نیکلاس مادورو»، رئیس جمهور ونزوئلا بعد از ورود نخستین محموله سوخت ایران از حمایت های ایران قدردانی کرد و اظهار داشت: ایران و ونزوئلا هر دو خواستار صلح هستند و از حق تجارت آزادانه در دریاهای آزاد برخورداریم.
وی همینطور از ایران و ونزوئلا بعنوان مردمی انقلابی یاد کرد که هیچگاه در مقابل «امپراطوری آمریکا» به زانو در نخواهند آمد.
مادورو در عین حال ورود نخستین کشتی حامل سوخت متعلق به ایران به ونزوئلا را ثمره امضای توافق جامع همکاری بین تهران و کاراکاس عنوان نمود.
در خصوص این مورد خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.
«شیرین طهماسب هانتر» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا است که در زمینه مقالات سیاسی به فعالیت مشغول می باشد. او متخصص مسائل سیاسی ایران، خاورمیانه و اسلام سیاسی است. او همینطور عضو شورای روابط خارجی آمریکا است.
* نفتکش ایران باوجود تهدیدهای آمریکا به ونزوئلا رسید. آمریکا پیش تر ایران را برای این اقدام تهدید کرده بود. آیا این تهدید مبنای حقوقی داشته است؟
از نظر حقوقی آمریکا نمی تواند از ورود کشتی های ایرانی به ونزوئلا خودداری کند. بر مبنای اصل آزادی کشتیرانی در دریاهای آزاد ایران حق دارد کشتی های خویش را به این دریاها بفرستد.
ونزوئلا هم با وجود ضعف و مشکلات بسیار هنوز دولت مستقلی است که می تواند از هر کجا که بخواهد احتیاجات خویش را تأمین کند.
* چرا آمریکا نتوانست تهدیدات خویش را ضد این نفتکش ها عملیاتی سازد؟
در حال حاضر ترامپ با مشکلات زیادی در داخل روبرو است. عمل دولت ترامپ در مبارزه با ویروس کرونا خوب نبوده است و نارضایتی ها را بیشتر کرده است. ازاین رو عملیات نظامی در حوزه کارائیب می تواند این نارضایتی ها را بیشتر کند.
همچنین خیلی از کشورهای آمریکای لاتین هم با اقداماتی که منجر به تشنج بیشتر شود مخالف هستند.
اما امکان اینکه امریکا باز هم عملیات ضد کشتی های ایرانی داشته باشد کاملاً از بین نرفته است.
بعضی از روزنامه های آمریکا نظیر واشنگتن پست نوشته اند که اتحاد ایران و ونزوئلا خطری برای آمریکا است. به صورت کلی لااقل نزدیک ۲۰ سال است که بعضی ها در آمریکا از نفوذ ایران و حزب الله لبنان در آمریکای لاتین و خطرات آن صحبت می کنند.
* به نظر می آید ترامپ برای رهایی از انتقادات ضد خود به خاطر کوتاهی در بحث کرونا و متوجه ساختن افکار عمومی به یک مبحث خارجی تلاش در ایجاد تنش بیشتر با ایران دارد. آیا شما با این تحلیل موافق هستید؟
در حال حاضر بالا بردن سطح تنش با ایران تا حد زیاد اثر خوبی در افکار عمومی آمریکا نخواهد داشت. آمریکایی ها این روزها هم از نظر اقتصادی و به خاطر مسائل کرونا تحت فشار زیادی هستند و تمایلی به درگیری در تنشهایی که امکان دارد از کنترل بیرون برود ندارند.
اما رفتار ترامپ و مشاورینش قابل پیشبینی نیست و ایران باید خویش را برای هر سناریویی آماده کند.
*به نظر شما ترامپ در سال آخر که منجر به انتخابات است روابط با ایران را چگونه پیش خواهد برد؟ آیا تلاش می کند تنش را بالاتر ببرد یا باب مذاکره را باز کند؟
من تصور نمی کنم که ترامپ بخواهد تنشها را به حدی بالا ببرد که منجر به شکلی برخورد نظامی شود. اما وارد مذاکره هم نخواهد شد.
او در انتخابات آینده از مسائل ایران و چین بر ضد «بایدن» استفاده خواهد نمود. الان او گفته است که اگر بایدن رئیس جمهور شود چین و ایران مالک آمریکا می شوند!

منبع: